UP TO DIET - גיליון מספר 1 - פברואר 2016
10 מדי שנה בחודש ינואר מפרסמת האגודה הנחיות לצוות הרפואי )ADA( האמריקאית לסוכרת הוצבו יעדי האיזון 2016 לטיפול בסוכרת. בינואר הבאים למבוגרים עם סוכרת (שאינם בהריון): )American Diabetes Association( ADA מציב יעדים אופטימליים אלו למבוגרים עם סוכרת . כמו כן, ממליץ איגוד הסוכרת האמריקאי על 1 מסוג חשיבות הידוק האיזון לאנשים המזהים את תסמיני האזהרה להיפוגליקמיה ושאינם סובלים ממחלות נוספות ומסוגלים לנהל בעצמם את הטיפול בסוכרת. קשור עם סיכון נמוך לסיבוכי Hba1c≤7 למרות ש מכלל הסוכרתיים מגיעים ליעד 15% - סוכרת, רק כ זה. העובדות המחקריות האחרונות מצביעות על כך הינם בסיכון Hba1c≥8.8 עם 1 כי סוכרתיים מסוג לחלות במחלות לב וכלי דם יחסית לאנשים 4-5 של פי . Hba1c≤6.9 עם אחת הטכניקות לשליטה מיטבית ברמות הסוכר היא קביעה מדויקת ככל האפשר של מינון האינסולין לפני הארוחות. הדרך הנפוצה ביותר לקביעת המינון היא באמצעות השימוש בשיטת ספירת הפחמימות. בשיטה זו מתאימים את מינון האינסולין לפחמימות הנצרכות, לרמות הסוכר לפני הארוחה ולפרמטרים אישיים: יעדי האיזון, יחס אינסולין פחמימה והרגישות לאינסולין וכמובן לפעילות הגופנית המתוכננת. אלא שפעמים רבות מינון האינסולין הנקבע על-פי ספירת פחמימות בלבד אינו מסביר את רמות הסוכר 4- הגבוהות שעתיים לאחר הארוחה. מעניין לציין כי כ תכולה גבוהה של שעות לאחר צריכת ארוחות עם נצפית עלייה מתמשכת ברמות הסוכר חלבון ושומן המלווה לעיתים רבות בתנגודת לאינסולין. תוצאות מחקרים אשר נערכו בקרב סוכרתיים מאוזנים ובריאים שהשתמשו במד סוכר רציף הראו כי: ארוחות המכילות בעיקר פחמימות גורמות לעליה ● מהירה וקצרה ברמות הסוכר ארוחות המכילות בעיקר חלבון ושומן גורמות ● לעליה איטית ומתמשכת ברמת הסוכר ארוחות עתירות קלוריות, פחמימות, חלבון ושומן ● גורמות לעלייה מהירה ומתמשכת ברמות הסוכר אם כך, כדי למנוע היפרגליקמיה שלאחר הארוחות יש צורך בהזרקת אינסולין באופנים שונים בהתאמה להרכב הארוחות. למטרה זו מציעות משאבות סוגי בולסים: 3 האינסולין מינון האינסולין ניתן מידית, מיועד - בולוס נורמלי: N לארוחות המכילות בעיקר פחמימות. מינון האינסולין ניתן למשך הזמן - בולוס מושהה: S שהוגדר, מיועד לארוחות המכילות בעיקר חלבון ושומן. שילוב של בולוס נורמלי - בולוס משולב: N+S=D ובולוס מושהה - חלק ממינון האינסולין ניתן מידית וחלק ניתן למשך הזמן שהוגדר, מיועד לארוחות עתירות פחמימות שומן וחלבון. מחקרים הראו כי השימוש בבולוס משולב לארוחות עשירות בפחמימות ובעלות תכולת שומן גבוהה יכול להוביל לרמות סוכר טובות יותר כשעתיים לאחר הארוחה בהשוואה לרמת הסוכר לאחר מתן בולוס נורמלי. כל הפחמימות, שנצרכו בארוחה יעלו את רמת הסוכר בדם מיד ועד כשעה וחצי אחריה, בעוד שרק שנצרכו יעלו את רמת כמחצית מכמות החלבונים הסוכר בדם באיטיות במשך כארבע שעות. בהתבסס על עובדה זו יעשה חישוב המינון הכולל של הבולוס משולב לארוחות עשירות בחלבון ושומן. אמנם אין המלצות חד משמעיות לחישוב מינון האינסולין לכיסוי ארוחה כזו, אך תוצאותיהם של המחקרים בשנים האחרונות מדגימים את השיפור המשמעותי של רמות הסוכר שלאחר הארוחה בהכללת ספירת חלבון ושומן לעומת ספירת פחמימות קונבנציונלית. סיכום מסקנות והמלצות לקביעת מינון הבולוס לארוחה מורכבת, עשירה ● בשומן וחלבון, יש להוסיף לספירת הפחמימות גם את ספירת השומן והחלבון. מומלץ לפנות לדיאטנית כדי לקבל ידע מעשי כיצד ● לספור את החלבון והשומן בארוחה המורכבת. גם לאנשים הבוחרים לצרוך ארוחות דלות ● בפחמימות, אך עשירות בחלבון ושומן מומלץ ללמוד להתאים את מינון האינסולין לארוחות. ניתן להמיר את הטיפול במשאבה לטיפול בזריקות ● באמצעות שילוב של הזרקת אינסולין מהיר ואינסולין לארוחות מורכבות. R קצר מסוג הידוק האיזון בסוכרת – סופרים גם 1 מסוג חלבון ושומן ד”ר ברוריה שר, RD PhD דיאטנית Hba 1 c <7.0% ערכי סוכר לפני הארוחות 80-130 mg / dL ערכי סוכר שעתיים לאחר הארוחות <180 mg / dL הכותבת הינה דיאטנית מכוני הסוכרת רעננה, רכזת תחום סוכרת במחוז השרון, מכבי שירותי בריאות
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=