UP TO DIET - גיליון מספר 1 - פברואר 2016
8 ממצאי מחקר האלכוהול הארוך בעולם, שהתפרסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי , מוכיחים Annals of Internal Medicine והיוקרתי כי לכוסית יין אדום יתרון משמעותי בשיפור הסיכוי לבריאות לבבית בקרב סוכרתיים, בעוד גם יין לבן וגם יין אדום תורמים לאיזון הסוכר בהתאם לפרופיל הגנטי של קצב פינוי האלכוהול מהדם. המחקר פורץ הדרך, פרי יוזמתה של קבוצת חוקרים ישראלית מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בשיתוף פעולה בינלאומי נרחב, עשוי לתרום להנחיות הרפואיות בדבר השפעת ובטיחות צריכה מתונה של אלכוהול לאורך זמן בקרב סוכרתיים. חולי סוכרת הינם בסיכון גבוה יותר לפיתוח מחלות לב וכלי דם מאשר האוכלוסייה הכללית. עד היום, ההמלצות לצריכת אלכוהול מתונה הינן שנויות במחלוקת, במיוחד בקרב חולי סוכרת. למרות תרומתם הרבה של מחקרים תצפיתיים קודמים להבנת הקשר בין צריכה מתונה של אלכוהול ובריאות, הנחיות רפואיות שואפות לבסס המלצות על תוצאות ניסויים קליניים מבוקרים. מחקר ההתערבות הנוכחי הוא הארוך ביותר עד כה עם אחוזי התמדה 87% חסרי תקדים של מהמשתתפים, שהתחילו את המחקר. בניסוי התערבותי קליני מבוקר, שנערך לאורך שנתיים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בדקו החוקרים את השפעותיו הבריאותיות של טיפול באלכוהול. בין השאר, בחנו החוקרים אם לצבעו של היין אכן קיימות השלכות בריאותיות משמעותיות. 224 הניסוי בוצע בקרב חולי סוכרת מאוזנים, שלא .45-75 נהגו לשתות, בגילאי החולים חולקו באקראי לשלוש קבוצות שוות מ"ל (בגביע מדידה) של מים 150 ששתו בהתאם מינרליים, יין לבן יבש או יין אדום יבש בכל ארוחת ערב למשך שנתיים. המשקאות סופקו למשתתפים ללא תשלום, תוך מעקב קפדני על צריכתם. לכל הקבוצות הותאמה דיאטה ים תיכונית בריאה ללא הגבלה קלורית. במהלך המחקר עברו הנבדקים בדיקות רפואיות מקיפות, כולל אולטרסאונד MRI להדמיית טרשת העורקים, הדמיות ומוניטורים לשינויים רציפים בלחץ הדם, פעימות הלב ורמות הסוכר בדם. הפרויקט נערך בשיתוף פעולה בינלאומי עם אוניברסיטת הרווארד, ארה"ב, לייפציג, גרמניה, מכון המחקר רוברטס, קנדה, מכון המחקר קרולינסקה, שוודיה ואוניברסיטת ברצלונה, ספרד. בין מסקנות המחקר נמצא כי ליין אדום היה יתרון מובהק בשיפור כלל מרכיבי התסמונת המטבולית בעיקר על ידי העלאה מתונה בכולסטרול הטוב (אחד מהמרכיבים A 1 ) ובאפוליפופרוטאין HDL ( ) תוך שיפור כלל HDL העיקריים של כולסטרול הפרופיל השומני בבדיקות הדם. יש לציין, כי שיפור הינו מאתגר יותר מבחינה רפואית HDL רמות ובמיוחד בקרב סוכרתיים, להם רמות נמוכות יותר. גם יין אדום וגם יין לבן תרמו לאיזון הסוכר, בהתאם לפרופיל הגנטי של האדם. במיפוי מהמשתתפים היה מבנה 20%- גנטי נמצא כי ל (האנזים שמפרק את ADH גנטי שונה לאנזים האלכוהול בגוף). שינוי זה הוביל לפעילות גבוהה , ולכן לפירוק מהיר יותר של האלכוהול. 40 עד פי החוקרים מצאו, שדווקא שאר הנחקרים, בעלי חילוף החומרים האיטי יותר בפינוי האלכוהול, הם אלו שהשיגו שיפור במאזן הסוכר בדמם, אם שתו יין אדום או לבן. מעניין לציין, כי לצריכת יין משני הסוגים לא אותרה השפעה על שינויים ברמות לחץ הדם, סמני תפקודי כבד, משקל הגוף וסימפטומים ספציפיים, בהשוואה לביקורת. עם זאת, איכות השינה של הנחקרים השתפרה באופן משמעותי בשתי קבוצות היין, בהשוואה לקבוצת הביקורת. כלל ההשוואות בוצעו תוך תקנון לשינויים הקליניים ודפוסי צריכת התרופות השונות שהתרחשו בקרב החולים במהלך שנות המחקר. המחקר בוצע בראשותה של פרופ' איריס שי, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות, יחד עם החוקרים יפתח גפנר, ד"ר רחל גולן, ד"ר אילנה הרמן- בהם, פרופ' יעקב הנקין, ד"ר דן שוורצפוקס, פרופ' אסף רודיך ד"ר אילן שלף, ד"ר רונן דורסט, שולה ויטקו, אוסנת טנג'י-רוזנטל (ז"ל) וחוקרים נוספים מאוניברסיטת בן-גוריון, המרכז הרפואי סורוקה, המרכז למחקר גרעיני נגב ובית החולים הדסה עין כרם. החוקרים הגיעו למסקנה כי "צריכה מתונה של יין, במיוחד יין אדום, בקרב חולי סוכרת מאוזנים וכחלק מתזונה בריאה, בטוחה, ככל הנראה, לשימוש ותורמת לשיפור מתון של כלל הבריאות הלבבית". פרופ' שי מציינת כי "ההבדלים שנמצאו בניסוי בין היין האדום והלבן היו בניגוד להשערה המקורית שלנו. הממצאים הגנטיים מצביעים על כך שבעוד שהאלכוהול עצמו אז נרים כוס יין פרופ׳ איריס שי, RD Phd דיאטנית
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=