UP TO DIET - גיליון מספר 3 - ינואר 2017

UP TP DIET | 1.2017 - 13 - בשר אדום ובשר מעובד – נמצא כי צריכתם מעלה . בשר BMI באופן בלתי תלוי ב- 2 הסיכון לסוכרת סוג מעובד עלול לגרום לרעילות לתאי בטא בלבלב ובכך לפגוע בייצור האינסולין. בנייר העמדה החדש מצביעים על מספר רכיבים המצויים בבשר מעובד :2 שאחראים כנראה לקשר בינו לסוכרת סוג תכולה גבוהה של חומצות שומן רוויות, ניטריטים heme, Trimethylamine וניטראטים, ברזל מסוג הם חומצות אמינו מסועפות וכימיקלים ,Nitric oxide המשבשים את המערכת האנדוקרינית. באשר לברזל מסוג הם – אליה וקוץ בה. ברזל זה אמנם נספג טוב יותר בגוף האדם, אך עלול להיספג בעודף. עודף זה מפריע לקליטת גלוקוז בתאי שומן ושריר, מפריע לקליטת אינסולין ופינוי אינסולין בכבד, ומעצם היותו מחמצן חזק, יכול לגרום לעקה חמצונית בתאי בטא בלבלב. שומן רווי – נמצא כגורם אפשרי לעמידות לאינסולין במספר מנגנונים כמו שינוי הרכב חומצות השומן בממברנת תאי שומן ושריר, המשנה את קשיות הממברנה, וחסימת הקולטנים לאינסולין על גבי הממברנה. מנגד, נמצאו מספר גורמים מגנים בתזונה בריאה מן הצומח המכילה ירקות, דגנים מלאים, קטניות ופירות. רכיבים אלו קשורים לירידה בסיכון לסוכרת ממספר סיבות: נמצא כי צריכה מרובה של פירות וירקות, במיוחד ירקות ירוקים, מורידה באופן מובהק את הסיכון .2 לחלות בסוכרת סוג בפירות ובירקות צהובים-כתומים ואדומים מצויים קרטנואידים שהינם אנטיאוקסידנטים חזקים שביכולתם להפחית נזק חמצוני. לקטניות אינדקס גליקמי נמוך והן עשויות להפחית את רמות הסוכר הפוסט-פרנדיאלי (הנמדד לאחר הארוחה) בארוחה שבה נצרכו ואף בארוחה העוקבת. השפעה זו מכונה "אפקט הארוחה השנייה". סיבים תזונתיים, בעיקר סיבים מסיסים המצויים בפירות, בירקות ובקטניות עשויים לכלוא את מולקולות הסוכר ברשת הסיבים ולפנות אותן מהגוף בצואה. בנוסף, כמה מחקרים פרוספקטיביים הראו שסיבים תזונתיים מקושרים עם הורדת רמות של סמני דלקת. נמצא קשר הפוך בין צריכה מרובה של מינרלים דוגמת מגנזיום ואשלגן הנמצאים במזון צמחי . השפעתם המגינה נובעת ממנגונים 2 לסוכרת סוג ) acid load( שונים, בין השאר הורדת המטען החומצי אשר נמצא קשור לסוכרת ולמדדי תסמונת מטבולית: השמנה בטנית, תנגודת לאינסולין, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה. לסיכום, מספר חולי הסוכרת בישראל נמצא בעלייה INHIS מדאיגה של כעשרה אחוזים בשנה (ע"פ סקר ). לצד זאת, עולה בשנים האחרונות 2010–2007 מהשנים העניין בתזונה צמחונית וטבעונית. בניגוד לעשורים קודמים, כיום הולכות ומצטברות עדויות לכך שאימוץ תזונה צמחונית או טבעונית עשוי בהחלט להועיל למטופל. לאור זאת, כדאי לתמוך במטופלים בעלי גורמי סיכון לפתח סוכרת המעוניינים לעבור לתזונה צמחית ולהדריך אותם באשר למזונות הצמחיים המתאימים להם ויתרונותיהם. עיסוקיה העיקריים של הכותבת הם טבעונות וסוכרת

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=