UP TO DIET - גיליון מספר 3 - ינואר 2017
UP TP DIET | 1.2017 - 15 - תלוי גיל. עם זאת, היא יכולה לתאר פגיעה פתולוגית הקשורה בכל מנגנון ההרחה או בחלק ממנו; היא יכולה להיות קשורה בפגיעה בתהליך ההובלה של גירוי הריח ו/או בתהליך החישה שלו. הגורמים לפגיעה בתהליך ההובלה של גירוי הריח הינם דלקות, זיהומים, חסימות ופיומים בקנה הנשימה ובבית הבליעה. הגורמים לפגיעה בתהליך החישה של גירוי הריח רבים יותר, וביניהם דלקות, זיהומים, מחלות שונות (כמו טרשת נפוצה ואלצהיימר), פגיעות ראש והפרעות נוירו־פסיכיאטריות. תרופות רבות הנמצאות בשימוששכיח בקרב האוכלוסייה המבוגרת, ובמיוחד בקרב אוכלוסיית הקשישים, הן מהגורמים המשמעותיים אך גם הפחות מאובחנים להתפתחות של הפרעות ריח. בין אלו נכללות תרופות נוגדות חרדה, דיכאון, אלרגיה ודלקת, אנטיביוטיקה, תרופות לטיפול במיגרנה, סטטינים, תרופות אנטי־ תירואיד, וסוגי כימותרפיות שונים. חלקן מיועדות לטיפול במחלות כרוניות, ולעתים ניתנות בשילוב. הפרעות בחוש הטעם – גורמים כמו תפקוד ההרחה, גם תפיסת הטעם נפגעת בהדרגה עם הגיל. הפרעות בהפרשת רוק הן מהגורמים העיקריים המובילים לפגיעה בחוש הטעם בקרב קשישים. מדובר בהפרעות בהפרשת רוק בקרב 30%- על שכיחות של כ ומעלה. עם זאת, הפרעות או אובדן טעם יכולים 65 בני לנבוע מגורמים פתולוגיים דוגמת בעיות דנטליות, תרופות, חסרים תזונתיים בוויטמינים ובמינרלים (כאבץ, ), וסוכרת. B12 ניקל, ויטמין הכרת הגורמים השונים השותפים באטיולוגיה של התפתחות הפרעות אלו חשובה לאבחון, למניעה ולטיפול בהן באוכלוסיות שבסיכון. הפרעות בחוש הטעם והריח – שכיחות שכיחות הפרעות אלו בקרב האוכלוסייה לא ידועה באופן מוחלט בשל הקושי באבחונן. 53 בקרב בני 24.5% מחקר אובייקטיבי מצא שכיחות של ומעלה. הדבר 80 בקרב בני 62.5% ומעלה ושכיחות של אינו תואם לשכיחות שדווחה על ידי האוכלוסייה עצמה בלבד, ומכאן שרבים לא מודעים להימצאות 9.5% – ההפרעה אצלם. הפרעות טעם וריח – השלכות להפרעות בחושי הטעם והריח עשויות להיות השלכות על איכות החיים כמו גם על התפקוד הפיזי והנפשי. הן אף יכולות להיות מסכנות חיים שכן יש להן השפעה ישירה על המצב התזונתי של הסובלים מהן – הירידה בחושים עשויה לפגוע בצריכה כמותית ואיכותית של המזון, בעיקר בקרב קשישים. לפי מחקרים, הקשיים העיקרים המדווחים קשורים בקלקול מזון, בהרעלת מזון, בחוסר תיאבון, בקושי בהכנת מזון ובהנאה ממנו. באופן מעניין אלו משפיעים בשתי דרכים מנוגדות; מחקרים בקרב אוכלוסיות עם הפרעות בחושי הטעם והריח מדווחים על צריכת מזון מוגברת
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=