UP TO DIET - גיליון מספר 3 - ינואר 2017
UP TP DIET | 1.2017 - 19 - זו. בעשרה מתוך שמונה עשר המחקרים שדיווחו על ירידה במשקל נתפסה הירידה כמשמעותית וכקשורה לתכנית ההתערבות. באופן זה, תכנית ההתערבות היא גורם התורם לירידה משמעותית יותר במשקל בקרב אוכלוסייה זו. שישה מתוך שנים עשר מחקרים אשר בחנו את ההשפעות המיטיבות של תכניות ההתערבות על גורמי סיכון אלה מצאו השפעה חיובית ומובהקת סטטיסטית על לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, רמות סוכר בדם, טריגליצרידים והשמנה בטנית. על אף שממצאים אלה היו משניים לתוצאות ורק מספר מוגבל של מחקרים חקר את המשתנים הללו, הם נראים מבטיחים מאחר ששיפור במדדים אלה יכול להוביל לתוצאות טובות יותר בכל הנוגע להפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם, ולא רק לירידה במשקל. לאור סקירת הספרות וסקר צרכים במרכז לבריאות הנפש שער מנשה התחלנו בתכנון ובהפעלה של תכניות קידום בריאות המתמקדות בפעילות גופנית ותזונה נבונה. הפעילות הגופנית נערכת ע"י איש סיעוד שהוכשר לכך ומפעיל קבוצות כדורגל וספורט לכל מחלקה בין פעם לפעמיים בשבוע. שלוש גינות כושר מפוזרות במרחבי המרכז, ומרחבי המרכז מאפשרים הליכה בשעות הפנאי. בתחום התזונה הורחבו קבוצות תזונה נכונה במטרה להשפיע על הרגלי צריכת המזון תוך שימוש בעזרי המחשה פשוטים ונהירים. בתכניות קידום מחלקתיות אנו שמים דגש על דמות טיפולית מלווה. לדוגמה, בקבוצת איזון סוכרת מלווה האח האחראי לקבוצה את המטופלים ביישום הנחיות הדיאטנית. כך, אחרי הסבר הדיאטנית בנוגע להשפעות השליליות של שתייה מתוקה, דואג האח לשנן את הנושאים שהועברו גם מעבר לשעות הסדנה ומתווך ברכישות בקנטינה. הוא מעדכן את שאר אנשי הצוות להדריך את המטופלים בקריאת תוויות מזון וכך מסייע להם להגיע לבחירה נבונה של מוצרים ולמציאת חלופות לשתייה הן באיכות והן בכמות. בנוסף מונחים המטופלים לנהל רישומי אכילה, דבר שתורם ליישם את שינויי ההרגלים בשטח. גינות ירק הן אמצעי נהדר מבחינה טיפולית. העבודה בגינת הירק היא גם פעילות פיזית וגם עבודה עם ערך נוסף, המעשירה המטופלים בידע בנושאי תזונה. דרך שתילת עשב מסוים וליקוטו, למשל, לומדים המטופלים על יתרונותיו התזונתיים, אופן גידולו והשימוש בו כחלופה למזון לא בריא. כך למשל מציעים למטופלים חלופה לשתייה מתוקה בדוגמת חליטת עשבים כגון לואיזה ונענע מהגינה במחלקה, ומסייעים להם לסגל זאת כהרגל שיימשך גם לאחר השחרור. לסיכום, היות ומטופלים הסובלים ממחלות נפש מצויים בסיכון לפתח מחלות נוספות ולהם תוחלת חיים נמוכה יותר ביחס לכלל האוכלוסייה, לקידום בריאות בכלל ותזונה בפרט יש השפעה מכרעת על שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים. מומלץ שדיאטנית המתמחה בטיפול בסובלים ממחלות נפש תיזום תכניות קידום בריאות הן במרכזי אשפוז לבריאות הנפש והן בקהילה תוך שיתוף רב מקצועי על מנת להיטיב עם אוכלוסייה זו. הכותבים נמנים עם צוות המרכז לבריאות הנפש שער מנשה: דיאטנית ראשית 1 אחראית ספרייה רפואית 2 מנהל המרכז וראש החוג לפסיכיאטריה בפקולטה 3 לרפואה בטכניון
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=