UP TO DIET - גיליון מספר 3 - ינואר 2017
UP TP DIET | 1.2017 - 09 - הנפוץ באוכלוסייה D באזור זה. בהתחשב בחסר ויטמין וביתרונותיו הבריאותיים הרבים, מומלץ מאוד לשלב בתזונה פטריות שנחשפו לשמש. לפטריות מאכל מיוחסות אף תכונות אנטי־סוכרתיות –3.7( ואנטי־טרשתיות. הן דלות בשומן ועשירות בסיבים גרם על 34.8–10.5( גרם על בסיס יבש) ובחלבונים 19.8 בסיס יבש), הרכב תזונתי המתאים להמלצות התזונתיות לחולי סוכרת. כמו כן, נמצאו בפטריות מאכל מרכיבים שונים התורמים לאיזון רמות הסוכר בדם. בפטריית , הדומה Guandine יער ירדן, למשל, זוהתה נוכחות של בהרכבו לתרופת המטפורמין מקבוצת הביגואנידים המשמשת לטיפול בסוכרת. עם זאת, דרושים מחקרים קליניים נוספים על מנת לבסס מידע זה. תכונות אנטי־טרשתיות מיוחסות לפטריות מאכל מסוג שמפיניון, שיטאקי ופטריית יער ירדן. מחקרים שנעשו LDL בעכברים הראו כי צריכתן מובילה לירידה ברמות ה- בדם, ברמות הטריגליצרידים ובסך הכולסטרול בדם. גרם 30 מחקר בבני אדם בחן את ההשפעה של צריכת יום. 21 פטריות יער יבשות במרק במשך בתום ההתערבות נמצאה ירידה משמעותית ברמות מחומצן אשר תורם LDL הטריגליצרידים בדם וברמות לתהליך הטרשתי שעלול לגרום להתקף לב או לשבץ מוחי. בפטריית Mevinolin זאת בין היתר הודות לנוכחות של יער ירדן, רכיב הדומה במבנהו לסטטין, קבוצת תרופות המפחיתות את ייצור הכולסטרול בכבד. בנוסף לכל המתואר לעיל, מיצויים מפטריות מאכל מכילים טרפנים, סטרואידים, חומצה בנזואית, פפטידים וחלבונים בעלי תכונות אנטי־מיקרוביאליות. מחקרים שונים מראים כי מיצוי אתנולי ומיצוי מימי מפטריות מאכל שונות מציג תכונות אנטי־מיקרוביאליות כנגד חיידקים מסוג גרם חיובי (דוגמת סטרפטוקוקים ואנטרוקוקים) ומיצוי מפטריית השיטאקי בפרט מציג תכונות אנטי־מיקרוביאליות גבוהות כנגד חיידקים מסוג גרם חיובי וגרם שלילי (דוגמת סלמונלה ואנטרובקטריה) יחד. לסיכום, מחקרים רבים מוכיחים כי פטריות מאכל הן "סם החיים". הרכיבים הפונקציונליים בפטריות מעניקים להן תכונות אימונו־מודולטוריות, אנטי־סוכרתיות, אנטי־ טרשתיות ואנטי־מיקרוביאליות. חשיפתן לשמש מגדילה בהן, וכך הן יכולות להוות תחליף D 2 את תכולת ויטמין מעשי לתוסף תזונה. כיום מתמקד מאמץ הטיפול הרפואי והתזונתי במניעת מחלות, ואין ספק כי פטריות מאכל, המסווגות גם כפטריות רפואיות, הן מצרך שניתן ואף מומלץ לשלב בתזונה היומיומית לשם מניעת מחלות כרוניות וטיפול בהן. עיסוקה העיקרי של הכותבת הוא מתן ייעוץ תזונתי מותאם אישית ומחקר
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=