UP TO DIET - גיליון מספר 5 - ינואר 2018

- 10 - תזונת פליאו - מה אומרים המחקרים? RD BSc רעות יששכר, דיאטנית ב י ן שאת מטפלת בקופה ו ב י ן שבאופן פרט י , ודאי כבר נ תקלת ); האם זה ט ו ב? האם זה רע? PD בשאל ו ת ע ל תז ו נ ת הפל יאו ( האם זה מב ו סס מחקר י ת? הטרנד הפליאוליתי הגיע לארצנו לפני שנים מספר ועם הזמן התפשט. הגישה הפליאוליתית בישראל עוצבה על ידי כמה מובילי דעה שאינם דיאטנים. אז למי זה מתאים? איך מיישמים את הגישה? מה אומרים המחקרים? ומה ואיך אוכלים? , מבוססת הצלחת הפליאוליתית על בשר רזה, במחקרים ביום), 2 דגים, ירקות ופירות, ירקות שורש, ביצים (עד שומן ואגוזים. קיימת הגבלה על צריכת ירקות שורש – מנה ביום, ועל צריכת שמן זית – עד כף ביום. אין הגבלה על כמות המזון שנאכל ועל היחס בין המרכיבים. התזונה אינה כוללת מוצרי חלב, דגנים, קטניות, שמנים מזוככים, ממתיקים וכל מזון מעובד (חטיפים, מתוקים, לחם וכו'). לרוב מורכבת הצלחת בתפריט הפליאוליתי בישראל, משני חלקים; חצי מן הצלחת מכיל ירקות – מכל הסוגים והצבעים, ובכללם ירקות פחמימתיים, הם ירקות שורש. החצי השני של הצלחת מכיל חלבון מן החי – ביצים, דגים או בשר רזה, וכן שומן איכותי כמו שמן זית, זיתים, אבוקדו, טחינה ואגוזים. החלוקה יוצרת צלחת שהיא דלה יחסית בפחמימה ועשירה בחלבון ובשומן (כאחוז מהקלוריות). לרוב אין הגבלה של כמויות אלא תרגול ארוחות 3–2 אכילה לפי תחושת רעב ושובע, והקפדה על ביום, ללא ארוחות ביניים או נשנושים. חלק מהישראלים המתבססים בתזונתם על הגישה הפליאוליתית צורכים מוצרי חלב שמנים (אף שרוב המחקרים מוציאים מוצרים אלו מהתפריט). בכל מקרה, תחת התזונה נמנעים מצריכת מזון מעובד, מדגנים, מקטניות (כולל סויה ומוצריה), מממתיקים ומשמנים מזוככים. פליאו בהשוואה לגישות מקובלות מחקר שביקש לבחון את השפעות התזונה הפליאוליתית (מחלת לב איסכמית) IHD על סבילות לפחמימות בחולי .]1[ השווה בין התזונה הפליאוליתית לתזונה הים תיכונית משתתפים. תוצאותיו 29 שבועות וכלל 12 המחקר נמשך הייתה נמוכה PD הראו כי סך הצריכה הקלורית בקבוצת , אף ששתי הקבוצות צרכו כמויות מזון דומות. 25%- ב בסוף תקופת המחקר הירידה בהיקף המותניים תחת הייתה גדולה יותר באופן מובהק, ונצפתה ירידה של PD ), לעומת OGTT בתוצאות בדיקת העמסת סוכר ( 36% תחת תזונה ים תיכונית. הירידה במשקל 7% ירידה של הייתה דומה בשתי הקבוצות. מסקנת החוקרים הייתה כי להימנעות ממזון מעובד יש השפעה רבה יותר על שיפור תנגודת לאינסולין ועל היקף המותניים בהשוואה לספירת קלוריות ויחס בין מאקרו-נוטריינטים. במחקר מוצלב אקראי שביקש להשוות את השפעות

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=