UP TO DIET - גיליון מספר 5 - ינואר 2018

- 12 - במאמר סקירה שביקש לבחון את ההשפעה של תזונת מחקרים 9 פליאו על מדדי בריאות שונים נסקרו אשר בדקו את ההשפעה של תזונת הפליאו על מגוון אוכלוסיות: חולי סוכרת, מבוגרים, חולי לב, אנשיםבריאים ]. נמצא כי התזונה הפליאוליתית 4[ ונשים עם השמנה הייתה מקושרת עם תחושת שובע מוקדמת ללא תלות בצריכה הקלורית וביחס בין המאקרו-נוטריינטים, לצד שיפור במשקל, בהיקף המותניים, בלחץ הדם ובפרופיל השומנים. עם זאת, המחקרים היו קצרי טווח וחלשים מדי. במחקרים אשר בדקו מדדי דלקת לא נמצא הבדל משמעותי בין הקבוצות שצרכו תזונה פליאוליתית לשאר הקבוצות. חלק מהמחקרים הראו שיפור ברמות הגלוקוז בצום או בשליטה הגליקמית תחת תזונה פליאוליתית. אחד המחקרים העלה חשש לגבי צריכה 50% – לא מספקת של סידן תחת התזונה הפליאוליתית מהצריכה המומלצת. כותבי המאמר סיכמו באומרם כי המחקרים שנסקרו היו חלשים וקצרים יחסית, לכן יש לקחת התוצאות החיוביות תחת תזונת פליאו בעירבון מוגבל, והמליצו על מחקרים נוספים. עם זאת, נראה כי ישנן ראיות מספקות לשקול את התזונה הפליאוליתית כאפשרות טובה לניהול מחלות מטבוליות. חשוב לציין כי לתזונה הפליאוליתית עלולות להיות השלכות בריאותיות. בתקופת ההסתגלות לשינוי התזונתי, בשל הצמצום בצריכת הפחמימות, עשויות להתעורר תחושות של עייפות, חולשה ורגזנות אשר לרוב חולפות כעבור שבועות מספר. תחת תזונה פליאוליתית ניתן לצרוך כמות מספקת של פחמימות מהירקות הנאכלים, אך השינוי ברמת הצריכה עשוי להיות דרמטי בהשוואה לתזונה עשירה בלחמים, בקטניות ובפחמימות נוספות. היות שהתפריט הפליאוליתי עשיר בשומנים ודל יחסית בפחמימות, הגוף עשוי להיכנס לקטוזיס, שהוא מצב בו הגוף משתמש בשומן במקום בסוכרים כמקור לאנרגיה. לקטוזיס יש השפעה חיובית במקרים רפואיים מסוימים מאוד, כגון בטיפול בילדים עם אפילפסיה, אך הוא עשוי להוביל לסיכון מוגבר לאבנים בכליות, לבעיות .]7,6,5[ עצם ולבעיות גסטרואנטרולוגיות כמו כן, לאור היעדר דגנים ומוצרי חלב בתזונת פליאו, עלוליםלהיווצרחוסריםתזונתיים, כגון מחסורבוויטמינים ומחסור בסידן. על כן, מומלץ להיוועץ בדיאטנים B מסוג מוסמכים בזמן השינוי התזונתי על מנת לעקוב מקרוב אחר המצב הבריאותי ולמנוע חוסרים אלו. לסיכום, המחקרים הקיימים על תזונת הפליאו מציגים תמונה חיובית אך מסויגת מאוד; המסקנות ברובן מוגבלות לאור קבוצות מחקר קטנות מאוד, קושי בהיענות לטווח ארוך ומשך מעקב קצר יחסית. עם זאת, יש מקום להסיק כי צמצום בצריכת מזון מעובד והגבלת צריכת הפחמימות – כפי שמציעה הגישה – עשויים להיטיב עם מגוון מצבים כגון טרום סוכרת, סוכרת או מצבים של עודף משקל עיקש. כדיאטניות, אנו יכולות לסייע למטופלים החפצים בכך לאמץ את הגישה, וליישם אלמנטים מתוכה באופן מבוקר בהתאם לניסיון ולשיקול הדעת. רעות הדיאטנית מלווה מטופלים בתחום תזונת הפליאו והנון דיאט. כמו כן היא חברה בצוות החידושים של עמותת עתיד. עמוד פייסבוק עסקי: /https://www.facebook.com/paleoladies רשימת מקורות 1. Lindeberg, S., Jönsson, T., Granfeldt, Y., Borgstrand, E., Soffman, J., Sjöström, K., & Ahrén, B. (2007). A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia, 50(9), 1795-1807. 2. Jönsson, T., Granfeldt, Y., Ahrén, B., Branell, U. C., Pålsson, G., Hansson, A., ... & Lindeberg, S. (2009). Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovascular diabetology, 8(1), 35. 3. Mellberg, C., Sandberg, S., Ryberg, M., Eriksson, M., Brage, S., Larsson, C., ... & Lindahl, B. (2014). Long- term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trial. European journal of clinical nutrition, 68(3), 350-357. 4. Pitt, C. E. (2016). Cutting through the Paleo hype: The evidence for the Palaeolithic diet. Australian family physician, 45(1), 35. 5. Sampath, A., Kossoff, E. H., Furth, S. L., Pyzik, P. L., & Vining, E. P. (2007). Kidney stones and the ketogenic diet: risk factors and prevention. Journal of child neurology, 22(4), 375-378. 6. Hawkes, C. P., & Levine, M. A. (2014). Ketotic hypercalcemia: a case series and description of a novel entity. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 99(5), 1531-1536. 7. Genoni, A., Lo, J., Lyons-Wall, P., & Devine, A. (2016). Compliance, Palatability and Feasibility of PALEOLITHIC and Australian Guide to Healthy Eating Diets in Healthy Women: A 4-Week Dietary Intervention. Nutrients, 8(8), 481.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=