UP TO DIET - גיליון מספר 5 - ינואר 2018

- 04 - שבועות הפחיתה 12 גרם זרעי צ'יה טחונים במשך 37 של CRP משמעותית את לחץ הדם הסיסטולי ואת רמות ה- בפלזמה. כמו כן, נמצאה אצל הנבדקים עלייה בסרום ) EPA (אלפא-לינולנית ו- 3 בחומצת שומן מסוג אומגה מבוגרים 67 [ ] במחקר אחר, כפול סמיות, שנערך על גרם זרעי צ'יה ביום במשך חודשיים בשילוב עם 4 שצרכו אבקה המכילה סויה ושיבולת שועל ובשילוב עם דיאטה היפו-קלורית, נצפתה ירידה ברמות הטריגליצרידים .]5[ בדם וירידה בעמידות לאינסולין CRP בדם, ברמות ה- 15–11 מחקרים אחרים שנערכו על קבוצות שכללו בין מבוגרים בריאים הדגימו ירידה ברמות הסוכר כעבור שעתיים מארוחה שכללה זרעי צ'יה בשילוב סוכר או .]1[ לחם, וזאת בהשוואה לארוחה שלא כללה זרעי צ'יה על אף כל זאת, העדויות אינן חד-משמעיות וקיימים 76 מחקרים המראים נתונים אחרים. במחקר שכלל 12 גרם זרעי צ'יה ביום במשך 25 מבוגרים שצרכו שבועות לא נצפתה ירידה במרקרים המטבוליים, ירידה במשקל, בלחץ הדם, בפרופיל השומנים או ברמות הסוכר נשים בגילאים 62 ]. מחקר נוסף, שבו השתתפו 6[ בדם גרם זרעי צ'יה ביום 25 הסובלות מהשמנה ושצרכו 75–49 .]7[ שבועות, העלה תוצאות דומות 10 במשך אם כך, לאור הממצאים השונים שעולים מהמחקרים בתחום, האם אכן מדובר בזרעים של תקווה? על אף נוכחותם של חומרים ביו-אקטיביים בזרעי הצ'יה, ממרבית המחקרים שנעשו בתחום קשה עד כדי בלתי אפשרי להסיק לגבי האוכלוסייה הכללית. חלק מן המחקרים בחנו תיסוף זרעי צ'יה באוכלוסיות מסוימות (דוגמת אנשים הסובלים מסוכרת או מהשמנה) וחלקם 100–10 נערכו על קבוצות מדגם קטנות שכללו בין נבדקים, ולטווחי זמן קצרים הנעים בין שעות לחודשים בודדים. ראוי לציין שגם במחקרים בהם הודגם שיפור במדדים שונים דוגמת לחץ דם או רמות הסוכר בדם אחרי ארוחה, לרוב היו אלו ממצאים זניחים ולא חד- משמעיים. יש גם להתחשב בכך שזרעי צ'יה בטוחים בצריכה יומית מתונה, ועדיין לא ברור עד כמה שילובם בדיאטה מניב את התועלות המיוחסות להם. עלינו לנקוט במידת צניעות וזהירות בבואנו להצהיר כי ביכולתו של מזון מסוים למנוע מחלות שונות או לרפאן. החשיבה כי מזונות מסוימים, כאלו הנחשבים כ"מזונות על" דוגמת זרעי צ'יה וספירולינה, הם בעלי יכולת למנוע לחלוטין התפתחותןשלמחלותמסוימותאו להביאלריפוי היא חשיבה שגויה מיסודה. יש להבין שפתולוגיות שונות מתפתחות במסלולים מקבילים ומושפעות מגורמים רבים דוגמת גנטיקה, חשיפה לגורמים סביבתיים, עקה חמצונית ומצבי דלקת. שילובם של גורמים אלו יחדיו הוא שעלול להוביל להתפרצותה של מחלה. מכאן, שגם אם הוכח כי מזון מסוים הוא בעל יכולת להפחית מצבי דלקת או עקה חמצונית, ישנם מסלולים נוספים המתרחשים במקביל ואחראים גם הם על התפרצות המחלה. עם זאת, כאשר אנו משלבים בתפריט שלנו על בסיס יומי ירקות בצבעים שונים, קטניות, פירות, אגוזים, זרעים ומזונות מזינים נוספים, בין שהם נקראים או לא נקראים "מזונות על" – אנו מקבלים "תזונת על". תזונה כזו ושמירה על אורח חיים פעיל ובריא יתרמו לבריאותנו ויפחיתו את הסיכון להתפתחותן או התקדמותן של מחלות שונות. נועה הדיאטנית מלווה מטופלים בתהליך הירידה במשקל ומנחה סדנאות לאורח חיים בריא. כמו כן היא אחראית הדיגיטל של עמותת עתיד. noa@atid - ida.org מיי ל: רשימת מקורות 1. Marcinek, K., & Krejpcio, Z. (2017). Chia seeds (Salvia hispanica):HealthPromotingPropertiesandTherapeutic Applications–A review. Roczniki Państwowego Zak ł adu Higieny, 68(2), 123-129. 2. Denev, P. N. (2017). Oxygen Radical Absorbance Capacity of Bulgarian fruits, vegetables, herbs and mushrooms. A review. Bulgarian Chemical Communications, 49, 199-206. 3. Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of food science and technology, 53(4), 1750-1758. 4. Vuksan, V., Whitham, D., Sievenpiper, J. L., Jenkins, A. L., Rogovik, A. L., Bazinet, R. P., ... & Hanna, A. (2007). Supplementation of conventional therapy with the novel grain Salba (Salvia hispanica L.) improves major and emerging cardiovascular risk factors in type 2 diabetes. Diabetes Care, 30(11), 2804-2810. 5. Guevara-Cruz, M., Tovar, A. R., Aguilar-Salinas, C. A., Medina-Vera, I., Gil-Zenteno, L., Hernández-Viveros, I., ... & Torres, N. (2012). A dietary pattern including nopal, chia seed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome. The Journal of nutrition, 142(1), 64-69. 6. Nieman, D. C., Cayea, E. J., Austin, M. D., Henson, D. A., McAnulty, S. R., & Jin, F. (2009). Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults. Nutrition Research, 29(6), 414-418. 7. Nieman, D. C., Gillitt, N., Jin, F., Henson, D. A., Kennerly, K., Shanely, R. A., ... & Schwartz, S. (2012). Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 18(7), 700- 708. 4

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=