UP TO DIET - גיליון מספר 7 - יוני 2019
- 04 - ). לכן קיימת חשיבות לבחינת הרכב 5( לשם קבלת מזון המזון הנתרם על ידי העמותות ולגיבוש תוכנית לשיפור מצב זה. מחקר שנערך ע"י חוקרים מהאוניברסיטה העברית והתפרסם לאחרונה, בחן את הקשר בין איכות המזון המחולק לנתמכי עמותות לבין מצבם התזונתי והבריאותי. במחקר נמצא קשר ישיר, חיובי ומובהק בין איכות המזון הנתרם ואיכות התזונה של הנזקקים. כלומר, ככל שסל המזון הנתרם מכיל מספר גבוה יותר של מנות בריאות, .)7( כך גם גבוהה יותר איכות התזונה של מקבל הסל ארגון "לקט ישראל" אוסף עודפי מזון ומחלקם באמצעות עמותות שונות לאוכלוסיות במצב סוציו-אקונומי נמוך. הדיאטניות ממחלקת התזונה ובטיחות המזון של הארגון פועלות לקידום אספקת מזון בעל ערך תזונתי גבוה ולהעלאת המודעות לנושא תזונה נכונה בקרב אוכלוסיות אלו. במחקר של חוקרים מהאוניברסיטה העברית נמצא קשר ישיר, חיובי ומובהק בין התרומה הספציפית של "לקט ישראל" באמצעות הגדלת מספר המנות הבריאות .)7( בסל לאיכות התזונה הכללית של הנתרמים על פעילותהדיאטניותבארגון "לקט ישראל" – התערבות לשיפור תזונת הנזקקים: מישורים: 3- הדיאטניות בארגון עובדות ב . חינוך לתזונה נכונה: 1 סדנאות "תזונה לחיים" – העברת סדנאות לאוכלוסיות במצב סוציו-אקונומי נמוך ברחבי הארץ. הסדנאות חווייתיות ועוסקות בתזונה ואורח חיים בריא בתקציב מוגבל. המערכים כוללים ידע תיאורטי והכנת מזון משותפת ומועברים ע"י דיאטניות קליניות. כתיבת עלוני מידע – העלונים מכילים הסברים על היתרונות הבריאותיים של הירקות השונים, הוראות אחסון למניעת קלקול ומתכונים פשוטים להכנה. הרעיון העומד מאחורי חלוקת העלונים הוא להעניק כלים לשימוש בירקות "פחות פופולריים" הנתרמים לארגון. במקרים רבים ירקות אלו לא מנוצלים על ידי הנזקקים בשל חוסר היכרות או חוסר ידע לגבי דרכי הכנתם. . השפעה על איכות המזון המחולק: 2 מדדי תזונה – איכות המזון המוצל נמדד ברמה החודשית. ניתוח המדד מהווה בסיס לתיעדוף של איסופי מזון בריא. כיום הארגון מתמקד בהצלה מהמזון המוצל הם ירקות 94% : וחלוקה של מזון מזין מזון מבושל. 6%- ופירות ו תוכנית התערבות בעמותות הסיוע – הדרכה וליווי צוותי העמותות בהרכבת סלי מזון ותפריטים. בטיחות מזון – כתיבת נהלים בתחום בטיחות המזון, ופיקוח על אכיפתם. הנהלים נועדו להסדיר את פעילות איסוף המזון ואחסונו. . הערכת ההשפעה על תזונת הנזקק: 3 ניתוח תזונתי של המזון המחולק – על פי חישובי מתוך הצריכה 26% הדיאטניות, "לקט ישראל" מספק היומית המומלצת מקבוצת הפירות והירקות בהתאם להמלצות משרד הבריאות. בנימה אישית, אנו הדיאטניות ב"לקט ישראל" רואות חשיבות רבה לחלוקת מזון בריא ומזין לאוכלוסיות מוחלשות. תזונה בקרב אוכלוסיות אלו דורשת התייחסות וטיפול במטרה לצמצם חסרים תזונתיים ולמנוע בעיות בריאותיות עתידיות. לכן נמשיך ונרחיב את הפעילות להעלאת המודעות לתזונה נכונה בקרב אוכלוסיות אלו. מורן הדיאטנית מרכזת את תחום התזונה ובטיחות moran@leket.org המזון בארגון "לקט ישראל" סמדר הדיאטנית מנהלת את תחום התזונה ובטיחות smadar@leket.org המזון בארגון "לקט ישראל" רשימת מקורות 1. מאיירס-ג'וינט-מכון ברוקדייל: ביטחון תזונתי בישראל והקשר לדפוסי תזונה: נורית ניראל, ברוך רוזן, שירה 2003 בשנת ארז, איילה בן הרוש, איילת ברג, ג'ני ברודסקי. דורית ניצן- .קלוסקי, עמליה חביב-מסיקה, רבקה גולדשמיט 2. http://www.fao.org/fileadmin/templates/faoitaly/ documents/pdf/pdf_Food_Security_Cocept_Note.pdf 3. Cook JT, Black M, Chilton M, Cutts D, Ettinger de Cuba S, Heeren TC, Rose-Jacobs R, Sandel M, Casey PH, Coleman S, Weiss I. Are food insecurity's health impacts underestimated in the US population? Marginal food security also predicts adverse health outcomes in young US children and mothers. Advances in Nutrition. 2013 Jan 4;4(1):51-61. 4. Seligman HK, Laraia BA, Kushel MB. Food insecurity is associated with chronic disease among low-income NHANES participants. The Journal of nutrition. 2009 Dec 23;140(2):304-10. 5. המוסד לביטוח לאומי, מנהל המחקר והתכנון, סקר ביטחון ממצאים סוציו־כלכליים עיקריים: מירי אנדבלד, 2012 תזונתי נתנאלה ברקלי , ויטה אברהמוב אלכסנדר גאליה ודניאל גוטליב 6. מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל: דפוסי ההוצאה על מזון בישראל. דב צ'רניחובסקי ואיתן רגב נייר 2014.16 ' מדיניות מס 7. Efrati Philip D, Baransi G, Shahar DR, Troen AM. Food- AidQuality Correlates PositivelyWith Diet Quality of Food Pantry Users in the Leket Israel Food Bank Collaborative. Frontiers in nutrition. 2018 Dec 18;5:123.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=