UP TO DIET - גיליון מספר 8 - מאי 2020
- 10 - על השמנה ומזון אולטרה-מעובד השמנת יתר תורמת משמעותית לעומס העולמי של ) NCDs )(2( ) – קרי מחלות לא מדבקות 1( מחלות כרוניות – ומהווה חשש עיקרי לבריאות הציבור. מחלות כרוניות משויכות באופן ישיר לסגנון החיים של האדם ולשלל גורמים סביבתיים, שקשורים גם למצב הסוציואקונומי. ההשמנה קשורה לחוסר איזון אנרגטי ובין היתר מאופיינת בצריכה עודפת של מזונות בעלי צפיפות קלורית גבוהה ). להשמנת יתר נלוות מגוון מחלות, ואלה יחד מובילות 3( למוות בטרם עת. תזונה לא בריאה היא אחד הגורמים ). ומהי תזונה לא 2( המעלים את הסיכון למחלות אלו בריאה? צריכה נמוכה של פירות וירקות, צריכה גבוהה .)3( של מלח וצריכה גבוהה של שומן רווי ושומן טראנס השאלה הנצחית היא: מי הם האשמים העיקריים בצריכה התזונתית העודפת שמובילה למגפת ההשמנה העולמית ) ולמחלות הכרוניות? רמז לכך, ברוח הטרנד המדעי 4( החדש, נמצא במכנה המשותף למרבית הדיאטות שמוצעות היום וממליצות להימנע ממזון אולטרה-מעובד )6( " ), וכן בחלק מהן שממליצות "להמעיט ככל שניתן 5( ובכך נוקטות גישה מקלה יותר. טרנד מדעי זה מציע כי הגורם המרכזי המוביל להשמנה הוא האופן שבו אנו מכינים את המזון שלנו, ובכך ). עד כה הצביעו מחקרים 7( יוצרים מזון אולטרה-מעובד מבוססים כי מזון מעובד מסוג בשר מעובד נקשר ). כעת, ראיות 8( לעלייה בסיכון לחלות במחלת הסרטן חלוציות בתחום מצביעות כי מזון אולטרה-מעובד נקשר ), בטענה שלגנים שלנו ולמוחנו 9,5( בנוסף גם להשמנה היה מעט זמן להסתגל לשינוי הדרמטי באספקת המזון .)7( בעשורים האחרונים. לאתגר זה מגיב כל אחד אחרת כיום מקובל לחלק את המזון לארבע קבוצות עיקריות, בהתאם לרמת העיבוד: מזון לא מעובד (למשל עלים, ירקות ופירות, דגים טריים) או מעובד מינימלית (למשל טחינה, קטניות, פסטה), רכיבים קולינריים מעובדים (למשל שמן זית, מלח מיודד, סירופ מעצי מייפל), מזון מעובד (למשל לחם טרי, שימורי חומוס, גבינות) ומזון אולטרה-מעובד (למשל יוגורט ממותק, לחם עם ). חלוקה זו מתייחסת 10,6( ) מתחלבים, שוקולד וממתקים ,)7,6,5( למידת עיבודם של המזונות ולא להרכבם התזונתי וחשוב שנקדיש תשומת לב למידת העיבוד של המזונות כדי להבין את הקשר שבין דיאטה לבריאות הציבור. כך למעשה ניתן ליצור הבחנה בתוך קבוצות המזון המוכרות בין מזון אולטרה-מעובד שצריכתו אינה מומלצת למזון לא מעובד. ניקח כדוגמה את קבוצת הדגנים; בה נכללים הן דגני הבוקר שנחשבים למזון אולטרה-מעובד, והן דגנים מלאים כמו שיבולת שועל וכוסמת שנחשבים למזון מעובד מינימלית ומומלצים כחלק מתזונה בריאה .)10,6( מכל הסוכרים 90%- מהקלוריות הנצרכות וכ 58%- כ המוספים מגיעים ממזון מתועש בשילובים שלא מצויים ) – מג'אנק פוד כמו 7( בטבע כבמזון האולטרה-מעובד צ'יפס וסוכריות ועד למוצרים בריאים יותר כביכול כמו יוגורט בטעמים, לחם מסחרי, דגני בוקר וחטיפי אנרגייה .)7,6,5( במחקר קליני מבוקר בחנו לראשונה את הקשר בין ). המחקר בדק 5( השמנה לצריכת מזון אולטרה-מעובד האם הצריכה הקלורית היומית גבוהה יותר כאשר BSc עדי טלאן אשר, ) – קר י מח ל ו ת לא מדבקו ת 1 ( השמ נ ת י תר ת ו רמת משמע ו ת י ת ל ע ו מס הע ו ל מ י של מח ל ו ת כר ו נ י ו ת ) – ו מהו וה חשש ע יקר י ל בר יאו ת הצ י ב ו ר. מח ל ו ת כר ו נ י ו ת מש ו יכו ת באופן י ש י ר ל סג נ ו ן NCDs )(2 ( הח י ים של האדם ו לשל ל ג ו רמ ים סב י בת י ים, שקש ו ר ים גם ל מצב הס וצ י ואקו נ ו מ י .
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=