UP TO DIET - גיליון מספר 8 - מאי 2020

- 12 - המזון שהוגש. מה שכן, קצב האכילה (גרמים לדקה וקק"ל לדקה) היה באופן מובהק גבוה יותר כאשר צרכו המשתתפים מזון אולטרה-מעובד. השינויים במשקל היו במתאם גבוה לצריכה האנרגטית של המשתתפים, ונצפתה עלייה במשקל של כקילו .)5( בקבוצת המזון האולטרה-מעובד קשה להתחרות במזונות האולטרה-מעובדים; הם זולים, בעלי חיי מדף ארוכים, בטוחים באופן יחסי מבחינה מיקרוביאלית, מספקים נוטריינטים חשובים ונוחים מאוד לצרכן מאחר שמגיעים מוכנים לאכילה או מוכנים .)6,5( לחימום עם זאת, המזון האולטרה-מעובד מאופיין בצפיפות קלורית גבוהה ובטעימות גבוהה (הרכב של שמן, סוכר, מלח ותוספים שונים) שמובילה לצריכה עודפת, לאכילה .)6( לא מודעת ("על הדרך") ומוצע לעיתים כמנה מוגדלת ההשלכות הבריאותיות של צריכת מזון אולטרה-מעובד כוללות העלאה בסיכון למחלת הסוכרת, למחלות לב וכלי דם, להשמנה, לכבד שומני, לסוגי סרטן מסוימים, .)6( לפגיעה במיקרוביום וגם להעלאת הסיכון לתחלואה במחקר תצפית פרוספקטיבי באוכלוסייה הצרפתית בו השתתפו מעל מאה אלף אנשים שאינם סובלים גברים), בחנו 20%- נשים וכ 80%- ממחלות לב וכלי דם (כ את הקשר שבין צריכת מזון אולטרה-מעובד למחלות שעות 24 קרדיווסקולריות. על סמך רישומי מזון של שנות המעקב עבור כל משתתף, חישבו את 5 במהלך אחוז צריכת המזון האולטרה-מעובד מסך משקל המזון שנצרך. תוצאות המחקר מראות מובהקות סטטיסטית להיארעות מחלות לב וכלי דם מכל הסוגים בקבוצת המשתתפים שצרכה כמות גדולה יותר של מזון אולטרה-מעובד. על תוספת מזון ממקור של מזון אולטרה מעובד, 10% כל בשיעור כלל המחלות 10% נצפתה עלייה של מעל הקרדיווסקולריות. כדי להבין טוב יותר את הקשר שנצפה, יש לערוך מחקרים נוספים על אוכלוסיות נוספות ולחקור את ההשפעה של .)9( רכיבים אולטרה-מעובדים בהקשר זה עוד ייתכן כי מזונות אולטרה-מעובדים משפיעים על האותות העצביים שבין מערכת העיכול למוח, וככל הנראה מתערבים בבקרה על הצריכה האנרגטית לא רק דרך מנגנונים של טעימות או הצפיפות הקלורית של ). ביסוס ראשוני מראה כי הערך האנרגטי של 11, 7( המזון ) וכי אנשים 11( המזון שנצרך לא מתורגם כראוי במוח .)5( שצרכו מזון מעובד אכלו יותר בסופו של יום המנגנון רחוק מלהיות מובן וייתכנו גורמים רבים ). המידע 11, 7, 5( שמתערבים ומשפיעים על אכילת היתר המדעי שזמין כעת לא מספיק כדי לקבוע מדיניות ויש .)7( להמשיך לחקור את הנושא ישנן המלצות תזונתיות שתומכות בכך שמזון אולטרה- מעובד לא מומלץ כתחליף למזון אמיתי ואף פוגע באיזון ). מוטב לקדם תזונה שמבוססת על מקורות 6( התזונתי מזון לא מעובדים או מעובדים מינימלית ולהגביל את כמות המזון האולטרה-מעובד בתזונה. עם זאת, ביומיום מורכבת התזונה שלנו ברובה משילובים של מזונות בדרגות עיבוד שונות, ובעידן של תזונה מותאמת אישית, יש לזכור כי לכל אינדיבידואל תיתכן תגובה ייחודית לכך. עדי היא בוגרת תואר ראשון וסטודנטית לתואר שני בבית הספר למדעי התזונה באוניברסיטה העברית – הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה. מנהלת את עמוד האינסטגרם ואת עמוד הפייסבוק של בית הספר. adi.talanoo@gmail.com כ תובת המייל: רשימת מקורות 1. Kopelman, Peter G. Obesity as a medical problem. Nature 404.6778 (2000): 635-643. 2. SHRİVASTAVA, Saurabh, and Prateek SHRİVASTAVA. Revisiting public health strategies for better prevention and control of noncommunicable diseases. Cukurova Medical Journal 45.2: 1-1 3. WHO | Unhealthy diet. WHO (2015). 4. Vandevijvere, Stefanie, et al. Increased food energy supply as a major driver of the obesity epidemic: a global analysis. Bulletin of the World Health Organization 93 (2015): 446-456. 5. Hall, KevinD., et al. Ultra-processeddiets causeexcess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell metabolism 30.1 (2019): 67-77. .2019 החדשות התזונתיות הישראלי, מ. ה. ההמלצות .6 .)2019( 7. Shell, E. R. Obesity on the Brain. Sci. c Am. 321, 38–45 (2019). 8. Phares, Author Emily H. WHO Report Says Eating Processed Meat Is Carcinogenic: Understanding the Findings. The Nutrition Source (2015). 9. Srour, Bernard, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). bmj 365 (2019): l1451. 10. Monteiro, Carlos Augusto, et al. The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing. Public health nutrition 21.1 (2018): 5-17. 11. Small, Dana M., and Alexandra G. DiFeliceantonio. Processed foods and food reward. Science 363.6425 (2019): 346-347.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=