UP TO DIET - גיליון מספר 8 - מאי 2020
UP TP DIET | 5.2020 - 19 - באוכלוסיית הילדים בווייטנאם, ותניב תוצאות תוך חודשים – זמן קצר, לכל הדעות. באותה עת, שיעור 6 תת-התזונה בילדים שהתגוררו באזורים הכפריים . הזוג יישם את הרעיון 65%- בווייטנאם היה גבוה מ העומד מאחורי גישת החריג החיובי על מנת להילחם בתת-התזונה, ובעזרת הצוות שעבד עימו, פעל לזהות פרטים באוכלוסייה שהצליחו להימנע מתת-תזונה למרות כל הסיכויים וכשהם מתמודדים עם אותם אתגרים ומכשולים כמו שאר הקהילה. משפחות אלו הוגדרו כחריג חיובי: חיובי – כי הם עשו משהו חיובי, וחריג – כי הם ביצעו פעולה שרוב הקהילה לא עשתה. יחד עם הקהילה פיתח הצוות פעילות שאפשרה לכל המשפחות שילדיהן סובלים מתת-תזונה לשקם את ילדיהן, והן הוזמנו להדגמות ולתרגולים של הפעולות הלא נפוצות אך מיטיבות. הצוות מצא שהאחראים על הטיפול בילדים במשפחות שהוגדרו כחריג חיובי נהגו לאסוף שרימפס, סרטנים ודגים משדות האורז ולהוסיף אותם – לצד בטטה ואורז וכל אוכל אחר שמצאו – למנת המזון של הילדים. מדובר במזונות שהיו נגישים לכלל הקהילה, אבל רוב הקהילה האמינה שהם לא מתאימים 3- לילדים קטנים. בנוסף, הם נהגו להאכיל את הילדים כ פעמים ביום והקפידו לשמור על היגיינה אישית. 4 עד המבוגרים והילדים רחצו ידיים לפני האוכל, שטפו את .)3( הגוף לעיתים קרובות והבית שלהם היה נקי ומסודר לאימוץ הגישה היו השלכות לטווח הארוך. לאחר השיקום מתת-התזונה, נשמר הסטטוס התזונתי של ילדים אלו הודות לכך שהאימהות המשיכו להזינם במזונות החדשים. תוך שנתיים מתום התוכנית נמצא שהילדים שהשתתפו בתוכנית ואחיהם הצעירים שנולדו לאחר יישומה, הוזנו בצורה טובה יותר מאשר הילדים בקהילות שבהן לא פעלה התוכנית. אימהות שהשתתפו בתוכנית סיפרו שהן מיישמות את הפעולות הלא נפוצות שלמדו בתוכנית גם על ילדיהן הצעירים. נראה שההבטחה שהגישה תתקבל ) affordable ) על חברי הקהילה, שתהיה זולה ( acceptable ( .)1( ), הייתה הצלחה sustainable ומקיימת ( מה נעשה בעולם? זמביה ואתיופיה מיישםתוכניותלשיפור People inneed ( PIN הארגון הצ'כי ( הבריאות והתזונה של קהילות ברחבי אפריקה ואסיה תוך שימוש בגישת החריג החיובי. מתוכניות שבוצעו (ועדיין מתבצעות) באתיופיה ובזמביה עולה שיש שיפור ניכר בסטטוס התזונתי של הילדים שהאימהות שלהן השתתפות בתוכנית ולמדו איך להזין אותם ולשמור על היגיינה. נוסף על כך, נמצא שאימהות אלו הופכות להיות מורות של הידע הזה והן מעבירות אותו לשאר חברי הקהילה, מה שמוביל לכך שהידע מוטמע ונשמר בקהילה וממשיך לעבור הלאה מבלי שצריך להשקיע במשאבים ובכוח אדם נוסף. . יישום הגישה בישראל 3 פרופסור ענת גסר-אדלסבורג היא מהחוקרות הבולטות בארץ המשתמשות בגישה. ענת היא ראש מגמת קידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה וחוקרת במחקר להערכת תוכניות התערבות לקידום בריאות ומרכז מחקר לטיפול באומנות ע"ש אמילי סגול באוניברסיטת חיפה. לאחרונה פורסם על מחקר שביצעה בבית החולים בני ציון בחיפה, שבחן את השימוש בגישת החריג החיובי למניעת זיהומים כתוצאה מטיפול רפואי באמצעות פתרונות יצירתיים על ידי רופאים ואחיות בבית החולים. המטרה הייתה לזהות את הפעולות הלא נפוצות אך מיטיבות שמבצעים רופאים ואחיות שהוגדרו כחריג חיובי לקווים המנחים עובדי בריאות 55 של בקרת זיהומים. במחקר השתתפו מחלקות (מחלקה פנימית ואורתופדית) בבית חולים 2- מ בני ציון. החוקרים עשו הצלבת מידע משולשת ממספר מקורות מידע: ראיונות אישיים, דיאלוגים לגילוי ופעולה, תצפיות ותיעוד בווידיאו. הם השתמשו בשיטת הדיגום "כדור שלג" ובאמצעותה זיהו את החריגים בהתבסס על רופאים 24 ההמלצה של הקולגות שלהם. החוקרים מצאו ואחיות שהוגדרו כחריג חיובי. הפעולות החיוביות שאלו ביצעו היו קשורות למגוון של פעולות ברצף הטיפול הרפואי, דוגמת שליחת בדיקות דם, ניקוי ציוד נייד (סטטוסקופ, טלפון נייד, שולחן כתיבה), מעבר מאזורים "נקיים" לאזורים "מלוכלכים" בזמן הטיפול במטופל והחלפת תחבושות לפצעים. החוקרים הסיקו שהגישות המסורתיות למניעת זיהומים מבוססות בעיקר על מה שפועל הכי טוב, בעוד גישת החריג החיובי מתמקדת בכוח ובמשאבים של הקהילה. לבסוף המליצו החוקרים כי יש לעודד את עובדי הבריאות למצוא פתרונות יצירתיים אשר ישמשו כבסיס ליצירת מודלים קהילתיים . Bottom up שיותאמו לבית החולים וישיגו שינוי אלינור היא בוגרת תואר ראשון וסטודנטית לתואר שני מחקרי במדעי התזונה במכללה האקדמית תל-חי. elinor.webber@gmail.com כ תובת מייל: רשימת מקורות 1. Marsh, David R., and Dirk G. Schroeder. The positive deviance approach to improve health outcomes: experience and evidence from the field—Preface. Food and Nutrition Bulletin 23.4_suppl2 (2002): 3-6. 2. Need people in. Positive Deviance for Nutrition: A grassroots approach to reduce and prevent malnutrition. 2019;(October). 3. TheVietnamStory: 25Years Later—PositiveDeviance Collaborative[Internet].[cited2020Jan10].Availablefrom: https://positivedeviance.org/case-allstudies/2018/4/16/ the-vietnam-story-25-years-later
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=