UP TO DIET - גיליון מספר 8 - מאי 2020
UP TP DIET | 5.2020 - 21 - מתפתים להשתמש בו כנשק יום הדין. הוא מהווה לנו הגנה ושריון של קהות חושים בפני מגוון מצבים של תלות, חוסר שליטה, חוסר ודאות ואיבוד אחיזה במוכר והידוע. השובע הנובע מאכילה לא מבוקרת, זלילה בולמוסית ואכילה בחופזה מאפשר לנו לרכוש במיידיות מרכז כובד יציב ומאפשר. אפשר לדמות זאת לכביש מהיר, או ביתר מסלולים שמובילה אותנו אל 6 דיוק, לאוטוסטרדה בת הרוגע הנכסף. (יש לציין שגם המצב ההפוך, חוסר אכילה, נובע משיבוש, אבל שיבוש זה נובע ממניע אחר, הניסיון לשלוט בשובע עצמו). שיבוש שני מתקשר לעונג אותו אנו מפיקים מחוש כל עוד אנו אוכלים אכילה מבוקרת הרי הטעם שלנו. שיבוש זה מבורך ומהווה עונג ושמחה לגוף ולנפש. העלילה מסתבכת כאשר יש ניתוק מהצרכים הטבעיים, כאשר היכולת ליהנות מטעמו של האוכל גורמת לשיבושי אכילה. ככל שאנו הופכים לאניני טעם וככל שתרבות המערב הצרכנית מביאה לפתחנו מזונות טעימים (מקוויאר ועד צ'יריוס בטעם גריל) אנחנו מתרחקים מתפקידו של המזון להזין אותנו והוא הופך לכלי המענג אותנו. שיבוש שלישי הוא החיפוש התמידי אחרי גיוון ועניין אנחנו רודפים אחרי הנאות וריגושים קולינריים, באוכל. בדרך כלל לא מסתפקים בקיים ומחפשים מזונות חדשים שירגשו אותנו ואת החך המעודן שלנו. מלבד עניין הריגוש, החיפוש אחר גיוון ועניין באוכל מתחבר גם לתיוג חברתי, ורשימת ההמתנה הארוכה לכל מסעדה חדשה שנפתחת היא כעדות לכך. אז מה אני עושה עם המטופלים שלי בקליניקה? מלבד תפריט משפחתי המהווה תנאי בסיסי לעבודה מול משפחות אני עובדת עם המטופלים על עקרונות של "חיים נכונים". אלה הם עקרונות שאני כותבת בשיתוף עם כל בני המשפחה, ולהלן כמה מהם: – שימו לב . מודעות לשובע או "המודעות הטבעית" 1 לנקודה בה אתם חשים שבעים ומתי אתם ממשיכים בכל זאת לאכול "פשוט כי האוכל טעים ונמצא כאן נגיש לי". לאלו שמתקשים להפסיק את האכילה כשתחושת השובע מגיעה אני ממליצה לעצור, לשתות מעט מים . אם בכל זאת תחושת השובע איננה 20 ולספור לאט עד ברורה, אכלו עוד – ככל הנראה עוד לא הגעתם לנקודת השובע. הקפידו על ארוחות משפחתיות . שעות קבועות – 2 בשעות קבועות, גם כאשר לא כל בני המשפחה נוכחים. עצם ההרגל והקביעות הופכים את הארוחה לדרך קבע ועם הזמן בני הבית יעשו את ההשתדלות להיות נוכחים בה. התכנסו יחד כל בני הבית . בניית תפריט משפחתי – 3 במוצאי שבת לבניית תפריט שבועי. התכנון מראש מאפשר להתחשב ברצונות של כולם. תפריט שכזה עושה סדר באכילה וגם בכיס. מומלץ שהתפריט יכלול גם תפריט כריכים לבית הספר או לעבודה, וכך תהיו ערוכים מראש לשבוע שמגיע. הקפידו על . הקפדה על שתיית מים מספקת – 4 ההמלצה לשתיית מים בהתאם למין ולגיל והימנעו משתייה ממותקת. גל התזונאית עובדת במרפאות קופ"ח כללית ובמעון לאוכלוסיות מוחלשות, ומטפלת בקליניקה פרטית במסגרת תוכנית "שולחן האוכל המשפחתי" המיועדת להורים ולילדים. gallas6@gmail.com כתובת מייל:
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=