UP TO DIET - גיליון מספר 8 - מאי 2020

- 26 - "איזה יוגורט עדיף לי לבחור?", "יש מבצע על דגני בוקר, האם הוא משתלם לי גם בריאותית?", "איזה קרקרים מכילים פחות נתרן?". זה שנים שאין בארץ שינוי משמעותי בהיארעות והימצאות מחלת הסוכרת כמו גם מגפת ההשמנה בקרב מבוגרים וילדים, והתחלואה הכרונית הולכת ומתגברת. במקביל, תעשיית המזון מפתחת מוצרים מוכנים לאכילה בזמינות הולכת וגדלה. לעיתים קרובות מדובר במוצרים עשירים בסוכרים, בשומן רווי ובנתרן, רכיבים הנקשרים לעודף משקל, להשמנה ולתחלואה כרונית נלווית. המחקרים הרבים בתחום מראים שסמלים בחזית האריזה עוזרים לצרכנים להבין את התכולה התזונתית של המוצר ולקבל החלטה מושכלת יותר מאשר סמלים ומידע בגב האריזה. בצ'ילה, למשל – כמו גם בעשרות מדינות אחרות שנקטו את המהלך – דיווחו צרכנים רבים על בחירה מושכלת יותר, על ירידה משמעותית בצריכת .)2( מזון מזיק ועל יחס פחות מוטה להצהרות שיווקיות סמלים שיפוטיים בחזית האריזה, העוזרים לצרכן להחליט אם המוצר טוב עבורו, משפרים את סביבת המזון כיוון שהם ניתנים להבנה בקרב כלל הצרכנים – מילדים שטרם למדו לקרוא ועד לקשישים. כמו כן יש בסמלים אלו לעודד רה-פורמולציה (שינוי נוסחה) של מוצרים. כדי ליצור את השינוי, וכחלק מהמהלכים המקיפים שמקדם ארגון הבריאות העולמי למען תזונה בריאה, ממליץ הארגון על סמלים שיפוטיים בחזית האריזה. בהתאם, בשנים האחרונות תמכו עשרות מדינות בפיתוח של סמלים בחזית האריזה. משרד הבריאות בישראל קבע שתי תקנות מרכזיות לסמלים שיפוטיים בחזית האריזה: . סמל בולט בחזית האריזה המיידע כי המזון מכיל 1 כמות גבוהה של נתרן, של סוכרים ו/או של שומן רווי. . פירוט נוסף בגב האריזה הכולל את כמות הסוכרים 2 מתוך סך הפחמימות, ומציין את מספר כפיות הסוכר גרם סוכר בכפית. 4 במוצר לפי בנוסף כוללות התקנות מגוון נושאים חשובים, וביניהם אופן סימון וחישוב הסיבים התזונתיים. בטבלה בראש העמוד מופיעים ערכי הסף לסמל האדום. צפויים הערכים לרדת. 2021 בשנת אך כמו בכל כלל – יש יוצאים מן הכלל. התקנות מפרטות גם אילו מוצרים פטורים מהסמלים האדומים ומפירוט כפיות הסוכר. עם המוצרים הללו נמנים תוספי מזון, תרכובות מזון לתינוקות ומזונות המכילים רכיב אחד בלבד. כמו כן מפרטות התקנות אילו מוצרים פטורים מהסמלים האדומים אך לא מפירוט כפיות הסוכר, כגון תרכובות מזון לפעוטות ואריזות קטנות מאוד. מומלץ להיכנס לתקנות ולקרוא אותן לעומק. שימו לב לסעיף מניעת הטעייה בתקנות: העובדה שמזון לא מחויב לסמלים האדומים איננה מהווה הצדקה לשיווקו כאילו הוא מומלץ או עומד בדרישות משרד הבריאות. לאור המהלך, אנו עדים כבר היום לירידה משמעותית מאוד ברמות הסוכר, הנתרן והשומן הרווי של מוצרים שונים. כדי להימנע מהסמלים האדומים, ובהמשך למהלכים דומים שנקטו חברות מזון בינלאומיות, גם תעשיית המזון בישראל פעלה רבות להפחתת רכיבים אלו. וכמו בכל מציאות, עומדים לעלות מספר קונפליקטים: משקאות דיאט, שאינם מומלצים לצריכה בעיקר לילדים, לא יסומנו בסמל אדום, ואילו תערובות אגוזים וטחינה בתוספת מלח – הנחשבות למזון המכיל יותר מרכיב אחד – כן יסומנו בסמל האדום לאור ערכי השומן הרווי הגבוהים בהן. אבל יש לזכור שמדובר במוצרים בודדים טור א' פריט הסימון נתרן סך סוכרים סך חומצות השומן הרוויות טור ב' גרם 100- כמות ב מזון מוצק מ"ג 500 גרם 13.5 גרם 5 טור ג' מ"ל 100- כמות ב מזון נוזלי מ"ג 400 גרם 5 גרם 3 טור ב' גרם 100- כמות ב מזון מוצק מ"ג 400 גרם 10 גרם 4 טור ג' מ"ל 100- כמות ב מזון נוזלי מ"ג 300 גרם 5 גרם 3 טבלה של ערכי הסף לסימון בסמל האדום בשתי פעימות למזון מוצק ולנוזלים:

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=